Kaip būti laimingu

Kaip būti laimingu

Laimė yra tai ko mes visi siekiame ir suradę bandome išlaikyti, net gi tada kai ji yra apgaulinga kaip niekada. Niekas nėra gerai nusiteikęs ir pakilios nuotaikos visą laiką, tačiau yra žmonių, kurie yra geros nuotaikos dažniau nei kiti. Tyrimai parodo, jog laimė susijusi su materialiniais norais, reikmėmis ir siekiais arba aukštais pasiekimais; tame slypi Jūsų pažiūros į gyvenimą, santykių kokybė ir paprasti malonumai tokie, kaip vadovavimas bei bendruomenės resursai. Paliekate visą stresą nuošalyje, kad būtumėte laimingi? Šis straipsnis gali Jums padėti.

 

1. Būkite optimistai. Jūs galite įtakoti savo laimę daugeliu būdų. Tai visuma to, ką Jūs darote, mąstote ir patiriate. “Sunkus darbas sustiprina Jūsų charakterį ir tvirtumą.”; taigi laimė yra glaudžiai susijusi su daug žadančiu gyvenimo iššūkių priėmimu. Kas tam padeda? 1970-tais metais, tyrinėtojai stebėjo žmones, kurie laimėjo loterijoje ir po metų sužinojo, kad jie netapo laimingesni už tuos, kurie loterijos nelaimėjo. Tai vadinama hedonine adaptacija, dėl to galima tikėtis, kad grįšime į pradinę laimės bazę. Nepalikite streso už savęs. Tiesiog viską išsiaiškinkite ramiai. Stresas kyla iš darbo, studijų, šeimos problemų ir daugelio kitų dalykų. Jeigu nepašalinsite problemos, tai sukels dar daugiau įtampos. Nesvarbu kokioje situacijoje atsidursite, geroje ar blogoje, laimės efektas yra laikinas ir ji yra linkusi greitai grįžti į pradinę padėtį. Kai kurie žmonės turi aukštesnį pradinės laimės lygį, tai nulemia ne tik genetika, bet ir Jūsų mąstymas.

 

  • Fiksuokite visus linksmus dalykus kurie nutinka per dieną. Jie prisideda prie Jūsų laimės. Galėtumėte turėti dienoraštį ir užrašyti prisiminimus jame. Pavyzdžiui, jeigu nebuvo eismo kamščių kelyje, jei valgėte skanius pusryčius, jei Jūsų draugas pasakė kažką, kas privertė nusijuokti, jeigu išvedėte savo šunį pasivaikščioti į parką ir žaidėte su juo, viską surašykite. Jūsų požiūris gali pradėti keistis į gerąją pusę.

  • Galvokite teigiamai apie dalykus, kuriuos turite. Tai labai efektyvus būdas tapti laimingesniu. Jeigu jaučiatės dėkingi, už tai ką turite, Jūs tai vertinsite ir jausitės patenkinti savo gyvenimu.

  • Žvelkite į stiklinę kaip į pusiau pilną, vietoje pusiau tuščios. Jūsų vaikinas/mergina Jus paliko? Dabar pats metas susipažinti su Jums tinkamu žmogumi. Praradote darbą? Tai puiki galimybė susirasti geresnį. Praplėskite savo intelektą tam, kad kiekviename dalyke kurį įžvelgiate matytumėte  tik gerą ir pasakytumėte vilčių teikiančius  žodžius, “Viskas bus gerai”, “Viskas išsispręs” arba “Aš tikėsiuosi tik geriausio”.

  • Įsivaizduokite save situacijoje, kurioje geri dalykai gali nutikti ar būti pasiekiami, kur pasiruošimas susiduria su galimybe. Lengviau išlikti optimistiškai nusiteikusiu, jeigu mąstote, jog jums pasiseks. Išdavystė ar kito asmens dviračio vagystė - suteikiantis laikiną jaudulį - retai baigiasi gerai. Paklauskite savęs prieš, ką nors darydami: Ar aš siekiu pergalės ar pralaimėjimo?

 

2. Įvertinkite save. Išsiaiškinkite ir suvokite, kas jūsų gyvenime yra svarbiausia (šeima, mokslai, karjera, santykiai, santuoka, ir t.t.), bent jau tai, kaip matote tai dabar. Apsvarstykite trajektoriją, pavyzdžiui: pasirenkate savo karjeros tikslą. Mokykloje turite galimybę pasirinkti “individualų mokymosi planą” ir tada galbūt “koledžo mokymosi planą”, ir t.t. Kai esate pasirengę, surašykite aiškius asmeninius trumpalaikius, vidutinės trukmės ir ilgalaikius tikslius karjerai ar gyvenimui: planuokite kaip pradėti ir pradėkite. Sekite savo idėjas, tikslus ir planus, kad pamatytumėte kaip jūsų ateitis vystosi. Ne tik dirbkite sunkiau, bet ir protingiau;taigi, tęskite savo planavimą, įgyvendindami tikslus visą gyvenimą.

 

  • Sekite priežasties ir galimybės būdą, jog gyvenimas yra toks, koks yra. Pamatykite tikslus, kuriuos turite įgyvendinti, kad pasiektumėte norimą efektą. Jeigu įmanoma, susiraskite, ką mėgstate ar norite daryti, ypač tada, kai darote esminius sprendimus - renkatės mokslą, karjerą, treniruotes, perkant namą, rodant meilę savo šeimai, draugams, artimiesiems… Ieškokite galimybių, kas gali būti pasiekiama ilgalaikiais jūsų sprendimų ir veiksmų rezultatais. Kai galvojate apie dabartinę situaciją (kad ir kokia sunki ji būtų) - tada pagalvokite, jog yra žmonių, kuriems gali būti daug sunkiau. Džiaukitės, kad nesate blogesnėje situacijoje ir mėgaukitės gyvenimu. Sakykite: “Gali būti ir blogiau”. Būkite budrūs, protiškai linkę keliauti į priekį, siekdami, ko norite, metų metus džiaugdamiesi mokymusi ir savo kasdienio pasitenkinimo tobulinimu .

 

3. Suvokite kad linksmybės nėra laimė. Linksmybės gali būti bet kuriuo metu - bet taip pat gali išnykti akimirksniu. Tai skiriasi nuo laimės. Laimė yra tai, kas lieka su mumis, besikeičiant ir augant lyg atžalai, tampanti medžiu. Laimė keičiasi laipsniškai, stabiliai įsitvirtinanti ir besiplečianti, tai valanda po valandos, diena po dienos serijų besitęsiančių pasirinkimų gyvenimo bėgyje. Mes galime bandyti išlaikyti nedaug kasdienybės progresų, nesvarbus, kas nutiktų.

 

  • Džiaugsmas yra lyg laimės medis, tai augantis pasirinkimas. Pasirinkite šiek tiek nusišypsoti, būti gerai nusiteikę, atlikti gerus darbus, kalbėti atidžiai, skaityti, mokyti, mąstyti greitai, išlikti pozityviais, bet lėtai supykti. Sakykite tiesą su meile - būti  maloniais ir atvirais yra taip pat svarbu, kaip ir būti teisiais. Leiskite kitiems džiaugtis Jūsų šypsenomis, džiaugsmo šūkiais, gerumu - tada Jūs turėtumėte jaustis geriau, tapdami laimingesni su laiku, niekada nesitikėdami per daug, per greit. Būkite patenkinti kiekvieną akimirka. Sakykite “Viskas pasikeis į gerą” arba “Aš tikiuosi tik gero”.

 

4. Pasitikėkite savimi, kad nuspręstumėte teisingai. Viename tyrime, dvi grupės žmonių buvo paprašytos išsirinkti ir parsinešti namo po paveikslą. Vienos grupės buvo paprašyta išanalizuoti savo sprendimą, pasveriant visus už ir prieš, o kitos grupės buvo paprašyta vadovautis savo nuojauta. Po dviejų savaičių, laimingesni buvo tie žmonės, kurie vadovavosi nuojauta. Dabar mūsų sprendimai yra kur kas labiau kasdieniški negu išsirinkti paveikslą, bet kol gilinatės į savo sprendimus, pasirinkimai, kuriuos apsvarstote gali būti panašūs, o skirtumai tik laikinai paveiks jūsų laimę: Tai kodėl turėtumėte dėl to jaudintis?

 

  • Kitą kartą, kai jums teks apsispręsti ir turėsite kelias galimybes rinktis, tiesiog pasirinkite tai, kas jums atrodo teisingiausia. Niekada nesigailėkite priimtų sprendimų; būkite priimantys. Gyvenkite pagal 4 P: pasirinkimai, progos,padrąsinimai ir pasikeitimai. Jūs turite daryti ryžtingus sprendimus, naudotis pagrįstomis progomis arba jūsų gyvenimas niekada nepasikeis į gerą. Darant tą patį dar ir dar kartą ir tikintis, jog viskas pakryps į gerą - beprasmiška. Priimant naują, drąsų sprendimą, suteiks reikšmingą galimybę ir viltį kažką pakeisti į gerą.

 

5. Priklausykite sau. Tai reiškia, jog turite pripažinti ir priimti savo įpročius, savo asmenybę, kalbos manierą, išvaizdą, balsą ir svarbiausia “Save”. Pasistenkite jaustis gerai, būdami savimi ir nesąmoningai perteikite kitiems, jog aš esu aš, priimk mane arba pasitrauk. Vadinasi neturite atsiprašyti už tai, kas yra dalis jūsų, pavyzdžiui savo asmenybę, balso tembrą, įpročius (gerus ir blogus); prisiminkite, visada yra žmogus, kuris jus mėgsta, nesvarbu kaip elgiatės. Pavyzdžiui, jeigu norite vilkėti tai, kas atrodo išskirtinai, bet jums patinka, vilkėkite; niekas jūsų nestabdo. Tai tolimesnis jūsų žingsnis į geresnius santykius su savimi.


6. Uždirbkite pakankamai pinigų savo paprastiems poreikiams - maistui, pastogei ir drabužiams. Bet nebūtinai daugiau pinigų pavers jus laimingesniais. Prisimenate anksčiau minėtus loterijos laimėtojus? Gausybė pinigų nepadarė jų laimingais. Kai tik uždirbsite pakankamai savo reikmėms, jūsų laimė bus nežymiai paveikta ne to kiek uždirbate, bet jūsų optimizmo lygio.

 

  • Jūsų patogumas didėja kartu su pajamomis, tačiau tai daro žmogų nuobodų ir nelaimingą. Todėl svarbu išstumti save už komforto ribos, kad pagreitintumėte savo asmenybės augimą.

 

7. Elkitės su savo kūnu taip kad jis būtų laimingas. Tai gali skambėti prastai, tačiau mūsų smegenys ne vienintelis organas mūsų kūne, kuris nusipelno būti laimingu. Tyrėjai išsiaiškino, kad sportas, sveika mityba ir reguliarus miegas yra pagrindiniai dalykai, kad žmogus taptu laimingu ir tokiu išliktu.

 

  • Žmonės, kurie yra fiziškai aktyvūs pasižymi didesniu entuziazmu ir jauduliu. Mokslininkai spėja, kad sportas išskleidžia į smegenis chemikalus pavadinimu endofrinai, kurie pagerina mūsų nuotaiką. 

  • Maitinkitės teisingai. Valgykite sveiką maistą - vaisius, daržoves, liesą mėsą ir proteinu praturtintą maistą, kruopas, riešutus ir sėklas - tai suteikia jūsų kūnui ir smegenims energijos, kurios reikia būti sveikam. Kai kurie mokslininkai spėlioja, kad nesveikas maistas, ypač tas, kuriame yra daug angliavandenių, cukraus ir riebalų, sukelia kai kurių ląstelių žūtį, smegenų susitraukimą ir net gi smegenų ligas tokias, kaip depresija ir silpnaprotystė.

  • Išsimiegokite. Tyrimai nustatė, kuo daugiau miegate, tuo laimingesni esate. Pamiegodami vieną papildomą valandą tampate daug laimingesni, negu uždirbę 60000 dolerių per metus. Taigi, jeigu esate vidutinio amžiaus, pamiegokite bent 8 valandas per parą; jauni ir vyresnio amžiaus žmonės turėtų miegoti nuo 9 iki 11 valandų per parą.

 

8. Palaikykite ryšį su šeima ir draugais. Arba persikelkite ten, kur yra jie, kad galėtumėte juos matyti dažniau. Mes gyvename mobilioje visuomenėje, kur žmonės keliauja darbo reikalais aplink visą šalį ir net gi pasaulį. Mes tai darome nes manome, kad uždarbis padidina mūsų laimę, tačiau tiesą pasakius, mūsų santykiai su draugais ir artimaisiais turi daug didesnę įtaką mūsų laimei. Taigi, kitą kartą, kai pagalvosite apie persikraustymą, susimastykite, jog jūsų alga turi siekti 100000 JAV dolerių, tam kad kompensuotų tai, jog tampate liūdnesni ir nelaimingesni išsikraustydami toli nuo šeimos ir draugų.  

 

  • Jeigu santykiai su šeima ir draugais yra žalingi ar neegzistuoja, ir jūs linkę persikraustyti, pasirinkite vietą, kur jūs uždirbsite panašiai pinigų kaip ir visi kiti; pasak tyrimo, žmonės jaučiasi finansiškai stabilesni (ir laimingesni), kai juos supa bendruomenė, uždirbanti panašiai, nesvarbu kokia tai suma.

 

9. Būkite geraširdiški ir padarykite laimingais kitus. Įkvėpkite dėkingumui. Dėkingumas, šypsenos ir džiaugsmas, padarys jus laimingesniais, kai padėsite kam nors kitam. Geraširdiškumas yra susijęs su pagalba kitiems. Smegenų vizualizavimo studijos (kai mokslininkai gali žvilgtelėti į žmonių smegenis, kol jie kažką mąsto ar atlieka) atskleidė, jog žmonėms laimės suteikia ir labdara, kai jie gali padėti kitiems. 

 

  • Pagalvokite apie būdus, kuriais galite padaryti bendruomenę ar net pasaulį geresne vieta savo geranoriškumu. Dosnumas yra pagrindinis raktas į pastovią laimę:

  • Globokite, savanoriaukite ar būkite įtraukti į bažnyčios veiklą. Daugelis vaikų ieško žmogaus, galinčio tapti jų mokytoju ir pavyzdžiu gyvenime.

  • Teikite nedideles paskolas. Tokiu atveju duodate labai mažą kiekį pinigų ekonominiam projektui įgyvendinti. Daugelis šių paskolų turi 95 procentų gražinimo rodiklį.

  • Duokite žmogui maisto, drabužių ir suteikite pastogę, jei tai saugu. Tai taip paprasta, bet mes kartais pamirštame apie tai pagalvoti, nors tai lengva įgyvendinti.

  • Suteikite laimės žmonėms esantiems aplink jus padovanodami smulkmeną. Tai padidins jūsų laimės kiekį, tiesą sakant tas, kuris dovanoja dažniausiai jaučia didesnį dopamino kiekį(tai neurotransmiteris atsakingas už laimės jausmą) negu žmogus gaunantis dovaną.

 

10. Bendraukite prasmingai. Arizonos universitete dirbančio psichologo tyrimas parodė, jog žmonės mažiau laiko praleisdami kalbant tuščiai, o daugiau - prasmingai, tapo laimingesni. Taigi kitą kartą kalbėdami užuolankomis su draugais, tiesiog pasakykite viską tiesiai šviesiai. Būsite laimingesni.

 

11. Suraskite laimę darbe, kurį dirbate dabar: Daugelis tikisi, jog naujo darbo suradimas ar karjeros pakeitimas, įtakos jų laimę. Tačiau mokslininkai tvirtina, jog jūsų optimizmo lygis ir kokybė įgyta santykiuose, pranoko pasitenkinimą įgytą darbe.

 

  • Jeigu turite optimistišką požiūrį, jūs puikiai atliksite kiekvieną darbą; o jeigu turite gerus santykius, jūs nepasikliausite savo darbu ieškodami prasmės. Surasite prasmę bendraudami su žmonėmis, kurie jums svarbūs. Panaudosite savo darbą kaip atramą vietoje to, jog pasikliaunate jo prasme.

  • Žinoma, tai nesustabdo jūsų nuo mėgstamo darbo paieškos, kuris suteiks jums laimės; daugelis žmonių išsiaiškina, jog buvimas teisingame karjeros etape yra pagrindinė nuostata jų bendroje laimėje. Tai reiškia, jog turėtumėte suprasti, kad jūsų darbo galimybės padarančios jus laimingus yra palyginus mažos, lyginant su jūsų pažiūromis ir santykiais.

 

12. Šypsokitės: Mokslas teigia, kad kai šypsotės, nesvarbu ar esate laimingi ar ne, jūsų nuotaika yra pakili. Taigi šypsokitės, kada tik galite. Šypsojimasis yra kaip grįžtamojo ryšio kilpa: šypsojimasis sustiprina laimę, taip kaip laimė sukelia šypsojimąsi. Žmonės, kurie šypsosi skausmingų procedūrų metu jaučia mažesnį skausmą, negu tie kurie savo veido bruožus išlaiko neutralius.

 

13. Atleiskite: Koledžo studentų tyrimas atskleidė, jog požiūris į atleidimą prisideda prie širdies ir kraujagyslių sveikatos. Taigi, tiesiogine ta žodžio prasme - atleidimas gydo širdį. Kol nėra įrodyta, kaip iš tikrųjų atleidimas tiesiogiai veikia jūsų širdį, tyrimas teigia, kad tai gali būti dėl streso sumažėjimo.

 

14. Susiraskite draugų. 2010 metais išleistoje Harvardo tyrėjų knygoje Amerikos sociologinės apžvalgos, žmonės, kurie ėjo į bažnyčiai reguliariai, tvirtino besijaučiantys geriau, negu tie, kurie bažnyčios nelankė. Kritinis faktorius buvo santykių sukurtų bažnyčioje kokybė. Bažnyčios lankytojai, kurie neturėjo artimų draugų, nebuvo laimingesni negu tie žmonės, kurie draugų neturėjo iš viso. Kai tyrėjai palygino žmones, kurie turėjo tą patį skaičių artimų draugų, paaiškėjo, kad tie, kurių artimi draugai yra iš bažnyčios, buvo laimingesni gyvenime. 

 

  • Skirtumas buvo matomas dėl santykių formavimo remiantis tais pačiais pomėgiais ir įsitikinimais. Taigi, jeigu bažnyčia ne jums, susiraskite kitą vietą kuri jums labai patinka ir kur susirasite draugų panašių į jus.

  • Kai jūs bendraujate su žmonėmis ir dalinatės savo interesais, jaučiatės laimingesnė dėl atlygio ir gerovės pojūčio. Tai yra todėl, kad tokių bendravimų metu, serotinas ir dopaminas - neurotransmiteriai atsakingi už laimės jausmą ir atsipalaidavimą - yra paleidžiami į kūną. Kitaip tariant, jūsų kūnas yra sudarytas jausti laimę, kai esate įtraukti į socialinį gyvenimą.

Šaltinis: WikiHow [interaktyvus].  [žiūrėta 2015-05-12]. http://www.wikihow.com/Be-Happy


Patalpinta Gyvenimo kokybė

Paskelbta 28/04/2015 00:16:49
Išjungti komentarus